Historie

Bijna 100 jaar bakkerservaring

Winkel in de Hogerwoerdstraat

Bakkerij Kuin was in de jaren ’70 en ’80 een begrip in Haarlem. Het volkoren werd volledig met de hand gemaakt en op de stenen vloer van de oven gebakken. Vader Wim was in 1954 in Haarlem begonnen en ging in 1989 met pensioen na ruim 35 jaar in Haarlem goed volkorenbrood gebakken te hebben. Hij gebruikte de recepten die hij van zijn vader had gekregen. Zijn vader was namelijk in 1916 een bakkerij begonnen in Noord-Scharwoude, een dorpje boven Alkmaar. De door ons gebruikte recepten zijn dus overgegaan van opa  op vader, op zoon.

Opa Willem

Opa Willem Kuin (geboren 14-2-1888) was te licht van postuur  voor het beroep van zijn vader, molenaar, en begon op 20-jarige leeftijd als bakkersknecht.

Opa Kuin met bakkersfiets

In maart 1916 nam hij voor f 5.500,- de bakkerij over op Dorpstraat 15a in Noordscharwoude. Vanwege de Eerste Wereldoorlog was het brood op de bon en de verkoop van het meel ging via de gemeente. In november 1920 is de bakkerij met het woonhuis volledig afgebrand. Pas een jaar later kon hij weer in een eigen bakkerij aan het werk.

Het brood werd rondgebracht met een bakkersfiets of met een motorbootje. Als er ijs lag gingen ze met z’n tweeën met een touw aan elkaar gebonden, voor het geval een van de twee door ijs zakte.

opa en oma Kuin bij de oven

Het stoken van de oven gebeurde in de oven zelf met turf, takkenbossen en afvalhout. Het as moest er uit gehaald worden en de vloer van de oven werd schoongemaakt met een oude zak aan een lange stok die in de sloot achter het huis werd natgemaakt. Daarna kon pas het brood er in. Later werd de oven gestookt met olie, een hele vooruitgang. In 1955 namen de zonen Roel en Jaap de zaak van opa over.

Vader Wim, moeder Alie en 9 kinderen

Na drie jaar Nederlands-Indië begon Wim in 1954 samen met onze moeder Alie Groen en broer Kees de zaak in de Hogerwoerdstraat in Haarlem-Noord. Het handelsmerk was goed volkorenbrood, volledig met de hand gemaakt: voor Kuin’s volkorenbrood is geen afstand te groot.

Vader Kuin aan de oven

De bezorgers van broodfabriek Vermaat riepen hem toe dat ie snel zijn zaak zou moeten sluiten. Dat is niet gebeurd. Alle kinderen hielpen in de bakkerij en de winkel. Eerst simpele klusjes als pannen en platen schoonmaken en smeren,  kadetten op de plaat zetten, later deeg opmaken, in de pan doen, gevulde koeken maken, tompoezen met zelf gekookte gele room, cake en speculaas. In de jaren ’80 hebben we de zaterdag van onze vader overgenomen, omdat zijn gezondheid slechter werd. Op 1 juli 1989 werd de zaak gesloten, er was geen opvolger onder de 8 zonen en enige dochter ………… Tot de broers in januari 2012 weer de bakkersschoenen aantrokken!

Vader Wim is jammer genoeg in 1996 op 69-jarige leeftijd overleden. Alie, inmiddels 85 jaar, volgde alles met trotse, maar ook kritische blik en hielp regelmatig met het schillen van de appels voor de appeltaarten. In 2019 is ook zij overleden.