Over ons

Vijf broers starten bakkerij in Haarlem met ambachtelijk volkoren

Na 23 jaar is er in Haarlem weer heerlijk volkorenbrood van Kuin te koop. Op 31 januari 2012 is de nieuwe bakkerswinkel geopend. Vijf dagen in de week komt er vanaf januari op de Zijlweg de geur van vers brood je tegemoet. Peter (59), Nico (56), Jos (55), Aad (53) en Bernard (50) maken in de traditie van hun vader weer ambachtelijk  volkorenbrood ; puur natuur, met de hand en zonder toevoegingen.
kuin
Vader Wim ging in 1989 met pensioen na ruim 40 jaar in Haarlem goed volkorenbrood gebakken te hebben. Het bakkersbloed kruipt waar het niet gaan kan en een oude wens ging in vervulling. Met het vrijkomen van een bakkerij met winkel aan de Zijlweg, werd in anderhalf jaar tijd fantasie omgezet in werkelijkheid.  De bakkerij en de winkel werden verbouwd, een nieuwe oven werd neergezet, in december 2011 proefdraaien en in het nieuwe jaar open.

Bakkerij Kuin was in de jaren ’70 en ’80 een begrip in Haarlem. Het volkoren werd volledig met de hand gemaakt en op de stenen vloer van de oven gebakken. Dit brood wordt op dezelfde manier  in de nieuwe bakkerij gebakken. Daarnaast wordt er lekker bruin brood gemaakt van Lemairemeel en witbrood, beide gebakken op de vloer van de oven  en natuurlijk allerlei soorten kleinbrood, zoals echte vloerkadetten, volkorenbolletjes, kaasstengels en krentenbollen. Voor bij de koffie zijn er appeltaartjes en gevulde koeken.

Vanuit de winkel kunnen de klanten zo de bakkerij inkijken om te zien hoe het volkoren met de hand wordt opgemaakt, in de oven wordt geschoven en direct van uit de oven de winkel ingaat. Het meel wordt speciaal door graanmolen de Zandhaas in Santpoort gemalen, niet te fijn en niet te grof.

De 5 broers oefenen het bakkersvak uit in combinatie met hun huidige werk als psychologen, accountant, jeugdcircusdirecteur en eigenaar van een groepsverblijf en restaurant. Oudste broer Willem heeft zich bij de 5 initiatiefnemers gevoegd en bakt ook wekelijks brood. Vader Kuin kan dit helaas niet meer meemaken, maar moeder van 85 is blij verrast met dit initiatief.

Mina zorgt als bedrijfsleider voor de hele organisatie van bakkerij en winkel.  Dit alles maakt bakkerij Kuin tot een uniek familiebedrijf dat na 23 jaar weer heerlijk volkorenbrood in Haarlem verkoopt.  Voor Kuin’s volkorenbrood is geen afstand te groot!